dinsdag 23 oktober 2018

In de sporen van OUT!-vakantiehond Skipper

Op vakantie met de hond. Het is een populair thema. Mensen met een huisdier hebben veel voor hun dier over en dat maakt hen een interessante doelgroep voor diverse aanbieders van vakantiediensten en -produkten. Maar let op: interessant in termen van geld! Niet direkt vanuit het belang van je huisdier. Wat het belang van het huisdier is, laat zich in algemene termen natuurlijk eenvoudig omschrijven. Maar wat is voor bijvoorbeeld een hond een leuke vakantie? Dat moet je eigenlijk met je hond ervaren. De reden waarom OUT! Vakantiehuizen Skipper 'in dienst' heeft genomen. Met vrijwel direkt als gevolg dat we een belangrijk bedrijfsvoorschrift over boord hebben moeten zetten: geen relaties op de werkvloer. We zijn namelijk totaal verliefd op hem geworden...


Puppy traineeship
Skipper is een Friese Stabij-reu en op de leeftijd van 10 weken gechipt en wel gestart met een
Skipper (4 maanden)
traineeship bij OUT! Vakantiehuizen. Wekelijks gaat hij op puppycursus. Een algemene cursus om hem met zo veel mogelijk verschillende honden in contact te laten komen. Op een dagdeel dat er op het cursusterrein ook getraind wordt met volwassen honden.

Wennen
In zijn vrije tijd werd/wordt er op diverse plekken gewandeld. Kort: ongeveer zo'n minuut per week leeftijd/5 minuten per maand leeftijd. Op diverse plaatsen: langs divers verkeer (auto's, vrachtwagens, scooters, treinen) zowel bij daglicht als in het donker, in het bos en in de stad tussen wandelende mensen, rollators, scootmobiels enz.. Bewust worden de wandellokaties per auto bezocht. Om Skipper te laten wennen aan autorijden en autorijden te associëren met 'iets leuk gaan doen'. Skipper wordt dan vervoerd in een afgesloten bench omdat in een aantal vakantielanden het los vervoeren van een hond in de auto verboden is. Dat is natuurlijk ook gevaarlijk. Bedenk maar eens wat er gebeurt wanneer je een noodstop moet maken of wanneer de hond tijdens het rijden in paniek zou raken van bijvoorbeeld een wesp in de auto of een grote vrachtwagen naast jou.

Afgesloten bench
Skipper heeft op deze manier direkt geen hekel gekregen aan de afgesloten bench. Zeker op onbekend terrein, al is er een omheining, of in onbekende ruimten (denk aan overnachtingslokaties op weg naar jouw vakantiebestemming) is het immers niet altijd veilig om een hond los te laten lopen Wat gebeurt er als er een nachtelijk muisje langs komt, de kat van de buren even komt kijken, de sproei-installatie bij de buren aanspringt of de maairobot in beweging komt. Hoe reageert de hond op een konijntje of vosje in de tuin? Wat laat een roofvogel eventueel vallen wat jij je hond liever niet ziet opeten. In bepaalde (buitenlandse) natuurgebieden wordt bijvoorbeeld voedsel verspreid met medicijnen tegen actuele ziekten onder het wild. Het werken met een afgesloten bench kan een pup overigens ook sneller zindelijk maken. De hond leert e.e.a. eerder ophouden: 'het mandje' kan niet op elk gewenst moment verlaten worden en het eigen nest bevuilen, doen ze niet graag.

Aan het spit
Om redenen als bovenstaand kan er zelfs op afgesloten privéterreinen sprake van een aanlijnplicht zijn. Daarom is Skipper in zijn opleiding het 'spit' eigen gemaakt. Een ouderwets ijzeren niet uit te graven pin die alle soorten grond in gaat met een topring die voorkomt dat de hond zichzelf kan vastdraaien aan een kort lijntje. Aan die ring is een bijtvast geplastificeerde staaldraad bevestigd zoals we die kennen van de automatisch opwindspitten uit de dierenspeciaalzaak. Die opwindvariant laat zich echter niet of moeilijk in een rotsachtige bodem vastzetten. Bovendien heb je tijdens de groei van je hond meer van dergelijke toch prijzige spitten nodig omdat de gewenste oprolkracht afhankelijk is van het gewicht van jouw hond. Tussen het staaldraad en de halsband hebben wij overigens een extra elastisch tussenstukje geplaatst dat normaalgesproken wordt gebruikt bij variabele uitlaatlijnen. Daarmee wordt 'de klap' opgevangen die je hond zou krijgen wanneer hij in z'n enthousiasme even de beperkte lengte van de lijn vergeet. Bovendien absorbeert het de trekkracht van de hond bij een poging het spit uit de grond te trekken.

Inenten
Vanaf de leeftijd van 3 maanden mag een hond ingeënt worden tegen hondsdolheid. Die inenting is
een voorwaarde voor een bezoek aan de meeste vakantielanden om ons heen. Let wel dat uit het verplichte Europese dierenpaspoort (in combi met de chip) moet blijken dat de inenting minimaal een maand voordat je de grens overgaat, moet hebben plaatsgevonden. Afgelopen september is de toen drie maanden oude Skipper daarom ingeent. Een maand later was het na 7 cursusuren namelijk in de herfstvakantie tijd voor z'n eerste buitenlandse stage!

In de auto
Hoewel de meeste auto's tegenwoordig airco hebben, is het reizen buiten de zomermaanden voor een hond natuurlijk aangenamer dan in hartje zomer. Ook met het oog op tussenstops. Denk maar eens aan het hete, vieze asfalt van een overbevolkte parkeerplaats langs de snelweg. Je zal er het reukvermogen van jouw hond niet willen hebben! Zorg altijd voor voldoende water (oude frisdrankfles/waterbak) en desnoods een koelmat in de bench zodat de hond z'n warmte kwijt kan. Bijkomend voordeel van een traditionele bench (van staaldraad) is dat je eenvoudig met een handdoek er op/er langs, de hond uit de hete zon kan houden. Skipper kon met z'n 4 maanden zo prima een reisdag naar Oostenrijk aan.

Het monotome gezoef over de snelweg deed hem telkens in diepe rust belanden. De reguliere tussenstops om de 2.5 uur sloten perfect aan op z'n behoefte om tijdens een interessant wandelingetje met alle ingrediënten uit z'n opleiding (vreemde mensen, andere honden, verkeer enz.) alles te doen wat hij moest doen.

Het autorijden tijdens de vakantie was wel eens anders. Bergwegen voerden naar boven en beneden met de nodige drukverschillen op de oren tot gevolg. Je moet qua snelheid een beetje meerijden in het verkeer, in haarspelden is dan geen sprake meer van monotoom gezoef. Een (anti-slip) matje in de bench is dan dan wel prettig. Raak niet in paniek wanneer je hond wat overgeeft. De hond kijkt er zelf anders tegenaan dan wij als mens. Je zult zien dat'ie z'n brok al voor de tweede keer volledig heeft opgegeten voordat jij een veilige parkeerplaats hebt gevonden. Dat is ook prima, de hond is niet ziek! Je kunt 'm eventueel nog wat water laten drinken en voor jouw eigen welbevinden met een vloer-/babydoek de bench even afnemen. Zie jij je hond liever e.e.a. niet opeten dan is het een aanrader om naast genoemde reinigingsdoekjes een pakje puppy pads (mét pedaalemmerzakjes) in de auto te hebben. Niet om er de hond bij voorbaat op te laten liggen (-grote kans dat het te verleidelijk is om het niet aan te vreten/te verscheuren-) maar om gemakkelijk met één greep e.e.a. op te pakken /vegen en later weg te gooien.

In de bergen
Urenlange wandelingen tijdens jouw vakantie zitten er met een pup natuurlijk nog niet in. Met een hond die het leuk vindt om een stukje te gaan autorijden om leuke dingen te gaan doen, hoeft dat echter geen enkel probleem te zijn. Je wandelt ergens een halfuurtje, je pakt een terrasje of een panoramabankje en je gaat weer terug/rijdt weer verder. Geen enkel probleeem zo lang je de jonge hond niet uitput en je het beestje tussentijds rust gunt. Lekker hoor, hoog in de bergen samen met je hond even de oogjes dicht doen tegen een beschut hellinkje aan. Wist je dat honden vaak gratis meemogen met de gondel in Oostenrijk? Eenmaal boven drinkt'ie waarschijnlijk liever uit de bergbeek dan uit jouw speciale hondenwaterfles met geïntegreerd drinkbakje. Wel een handig dingentje (om mee te nemen) in de stad trouwens. 

In de stad
Wat die stad betreft: check van te voren even of jouw hond meemag het stadscentrum in. Ook in Nederland zijn er steden met stadscentra (o.a. Helmond) waarin geen honden zijn toegestaan. Daarnaast kunnen er uitzonderlijke bepalingen gelden. Zo is er in Oostenrijk in o.a. openbare gebouwen/in het openbaar vervoer een muilkorfplicht maar zijn er ook gemeenten waar die plicht algemeen is voorgeschreven. Van handhaving schijnt echter bij 'ongevaarlijke hondenrassen' geen of nauwelijks sprake te zijn en wij zouden 'muilkorfgemeenten' ook niet hond(enbezitter)onvriendelijk willen noemen. Zo zijn in bijvoorbeeld Kaltenbach im Zillertal de wandelmogelijkheden prima en goed voorzien van afvalbakken en -zakjes.

Nadeel
Skipper bewondert de Groß Glockner
Het nadeel van een vakantie met de hond? De kans is aanwezig dat jouw hond er geen genoeg van kan krijgen! Zo kreeg onze Skipper tijdens de vakantie natuurlijk toch meer uitdaging en aandacht dan thuis. Zeker bij een jonge hond moet deze dan terug in de oude omgeving waarin de overige huisgenoten/gezinsleden hun dagelijkse dingen doen, toch even weer wennen aan het meer 'alleen zijn'. Skipper heeft z'n opleiding aan de OUT! Vakantiehuizen Academie echter ook nog niet afgerond. We houden je graag op de hoogte van z'n vorderingen! 

Nieuwsgierig naar de huisdiervriendelijke vakantiewoningen van OUT! Vakantiehuizen? Come in, find OUT! (Anvr/Sgr):  https://www.outvakantiehuizen.nl/nl/huisdiertoegestaan.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten